De Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht doen er alles aan om open en transparant over dierproeven te communiceren met de samenleving.
De basis voor deze open houding en het naar buiten brengen van dit jaarverslag is de Code Openheid Dierproeven. Behalve met dit jaarverslag geven wij vorm aan openheid door middel van: gesprekken en samenwerking met dierenwelzijnsorganisaties, rondleidingen, het onderhouden van een informatieve website (met daarop alle vergunningen en de registratiegegevens van de beide instituten) en het verwelkomen en actief informeren van pers en media.
Een open gesprek met de samenleving stimuleert een kritische houding en een permanente zoektocht naar verbeteringen en vervangende alternatieven. Het 3Rs-Centre brengt tevens een digitale nieuwsbrief uit over 3V-methoden en onderhoudt daarover een website met onder andere een deel voor scholieren. Elk najaar zijn er activiteiten rond het Weekend van de Wetenschap. In 2021 was er weer een Weekend van de Wetenschap, waar onder andere met gezinnen een leerzaam spel over afwegingen bij dierproeven werd gespeeld.
De Instantie voor Dierenwelzijn Utrecht is actief op LinkedIn. Nieuwsberichten over dierproeven worden gedeeld op Twitter (@UniUtrecht).
Nu de herziene Wet op de dierproeven zeven jaar van kracht is, worden de eerste Beoordelingen Achteraf opgesteld bij afgeronde projecten waarin ernstig ongerief verwacht werd. Een Beoordeling Achteraf is daarbij verplicht en wordt net als een Projectvoorstel getoetst door de Dierexperimentencommissie Utrecht. Wat dit gaat opleveren voor het voorkómen van ernstig ongerief in de toekomst is nog niet te zeggen.